HomeActueelHoud de koffiemachines in conditie.

Houd de koffiemachines in conditie.

1 april 2020

Het is van uiterst belang om koffie- en heetwatermachines; halfautomaten, volautomaten, koffiemolens, filters e.d. in goede conditie te houden. Niet alleen voor nu, maar hoe moeilijk het ook is om vooruit te kijken voor de horeca, is het tevens van belang voor jullie herstart!

Voorkomen is beter, dan genezen.

 1. In geval van een halfautomaat, staat deze inmiddels langer dan een week uit? 

  Zet de halfautomaat vandaag nog aan. In ieder nog geval voor 15-4-2020! Als de machine warm is zet u een bak onder de uitlopen van de zetgroepen. Doseer nu (zonder filterdragers in de zetgroepen) d.m.v. de ‘continue knoppen’ ongeveer 2 liter water per zetgroep. Dit water moet worden opgevangen in een bak, omdat anders de afvoer de hoeveelheid water niet aankan. Tap daarna 2 liter water via de theekraan uitlopen en vang dit ook op in een maatbeker. Herhaal dit één keer per week! Dit houdt de mechaniek in conditie en gaat de vorming van bacteriën, in o.a. het water filter, tegen.
  
 1. In geval van een volautomaat, staat deze inmiddels langer dan een week uit?

  Elke volautomaat, van welk merk dan ook, moet 1x in de week aan gezet worden om de mechaniek in conditie te houden!
  Laat de machine opwarmen. Ga vervolgens naar het desbetreffende spoelprogramma en spoel de machine een paar keer door om het systeem met nieuw water te vullen. Dit is tevens van belang om de bacterievorming, in o.a. het waterfilter, tegen te gaan. 

 2. In geval van zowel de separate- als geïntegreerde koffiemolens!

  Haal uw koffiemolen leeg, zuig deze schoon en laat het systeem een paar maal draaien. Laat de molen leeg totdat u weer gaat starten. Voorkom hiermee dat uw molen vast gaat lopen.

 3. Als u een Lattiz stil/uit heeft staan? Volg de instructie van Friesland Campina. Heeft u deze niet gezien? Dan hieronder nogmaals de instructies:

  Leeg de Lattiz! Is dit niet mogelijk, volg dan de volgende stappen: 'Open de klep en zet de machine aan of haal deze uit slaapmodus. Controleer of er een Bag In Box Lattiz (BIB) in de machine zit of plaats een gebruikte BIB in de machine (deze BIB mag reeds verlopen zijn) Plaats een kan onder de uitgifte. Na het opwarmen zal de machine vragen om een spoeling, voer deze spoeling uit, de machine zal nu 10 seconden gaan spoelen. Voer nu nogmaals een spoeling uit. Als de machine klaar is met spoelen kunt u de machine weer uit zetten. Leeg de kan en maak deze schoon. Voer deze bovenstaande punten indien mogelijk wekelijks uit. Voor deze instructie kan gebruik worden gemaakt van een reeds geopende BIB. Met een verlopen BIB kan de machine nog altijd gespoeld worden. Het devies is om niet een nieuwe BIB te plaatsen tijdens de gesloten periode.
  '

 4. 'Vitens: risico op legionella door ongebruikte leidingen.'
  Vanwege de maatregelen tegen corona worden veel waterleidingen in gesloten gebouwen, zoals in scholen, zwembaden, kantoren, horeca en sportscholen, niet gebruikt. Daardoor kan de legionellabacterie in de leidingen ontstaan en het RIVM adviseert om te kijken of de leidingen toch tweewekelijks gespoeld kunnen worden, schrijft waterleidingbedrijf Vitens. De verantwoordelijkheid hiervoor ligt bij de eigenaar van het pand. Meer informatie over het voorkomen van legionellabesmettingen is te vinden op de site van de 'Inspectie Leefomgeving en Transport'.
   (Bron: NOS)

 

Terug naar overzicht